Putiikin etusivu
Kasvatuksen etusivu

Gerbiilit
Degut
Hyyrät

Ostaminen
Kasvattaja

Harvinaiset hyppymyyrät

Gerbiilien ja degujen lisäksi meiltä löytyy myös useampia harvinaisempia hyppymyyriä. Alle on eritelty tarkemmin, mitä harvinaisempia meiltä löytyy sekä pieni esittely lajeista pähkinänkuoressa (työn alla)

BUSHY TAILED JIRD

CHEESMANI

Cheesman's gerbil - Gerbilus cheesman Alaheimo Gerbillinae Suku Gerbillus Gerbiilisuvun uusi tulokas ja tietääkseni myös Suomen ensimmäiset Cheesmanit saapuivat meille keväällä 2017.

Cheesmanien alkuperä menee Arabian niemimaihin ja lähi-itään kuten Saudi-Arabia, yhdistyneet arabiemiirikunnat, Oman, Yemen, Kuwait, Irak, Iran, Syria ja Jordan.
Muista gerbiileistä ja hyppymyyristä poiketen Cheesmani on näitä enemmän hiekkaisimmilta paikoilta, hedelmättömiltä ja aavikkoisilta paikoilta.

Cheesmanien asunto on lasinen terraario. Ulkomailla näidenk(kin) kohdalla käytetään paljon hiekkaa alustana mutta meillä on käytössä ihan sama puru, kuin muillakin gerbiileillä ja harvinaisilla. Terraarion tulisi olla mahdollisimman iso, sillä nämä ovat vikkeliä tyyppejä. Vähintään 80cm pitkä, mutta mielellään 100cm ja mahdollisuuksien mukaan isompikin.

Silmistä huomaa, että cheesmani on yöeläjä, kuten esimerkiksi puskahännät. Cheesmanit ovat olleet valloittavia persoonia: niin alkukantaisia ja siroja, mutta kuitenkin rohkeita ja käsiteltäviä. Sylilemmikeiksi näitä en kuitenkaan hankkisi, sillä vauhtia riittää.

Cheesmaneja syntyy meille 1-2 poikuetta vuodessa. Suurin osa poikasista jää tällä hetkellä kuitenkin vielä kotiin ja niistä jotka muuttavat uuteen kotiin, menevät aikalailla sijoitussopimuksella. Luotettavia sijoituskoteja on kuitenkin aina hakusessa, eli jos kiinnostuit tarjoaamaan paikan näille ihanille eksoottisille, lähetä sähköpostia.

DUPRASI

Rasvahäntähyppymyyrä - Duprasi - Pachyuromys Duprasis
Alaheimo Gerbilinae
Suku Pachyuromys

Duprasit elelevät Pohjois-Saharassa (Luoteis-Egyptissä, Libyassa, Tunisiassa ja Algeriassa). Duprasit ovat omnivoreja ja luonnossa niiden ravinto koostuu myös hyönteisistä. Tämä kannattaa ottaa huomioon kasatessa omaa ruokavaliota näille söpöille pesäpallomailahäntäisille jyrsijöille. Hännässä on vararavinto sekä -vesi, kuten kameleilla niiden kyttyrässä. Häntää kannattaa pitää silmällä ja sen on toivottavaa olevan sopivan iso.
Duprasien turkki on todella rasvoittuva verrattuna gerbiilien turkkiin. Tärkeää onkin antaa näille sopivasti hiekkakylpyjä. Siihen soveltuu chinchillahiekka, esim. TÄMÄ ja astiaksi mikä tahansa, mielellään keraaminen tai lasinen. Astiaa ei ole pakko pitää terraariossa jatkuvasti, meillä usein suojaisaan hiekkapurkkiin kannetaan puruja ja pesävärkkiä, jos se on siellä liian pitkään. Hiekka tuolloin sotkeentuu ja menettää merkityksensä :)

Duprasien elinikä on aika vaihteleva, riippuen mistä tietoa yrität etsiä. Suomen Gerbiiliyhdistys kertoo keskimääräiseksi eliniäksi 3-5 vuotta kun taas ulkomaalaiset sivut paljolti 5-8 vuotta.

Myös duprasien yhteiselo on yksi, mikä vaihtelee paljon riippuen keneltä kysyy. Ulkomaalaiset kasvattajat joiden kanssa olen keskustellut, pitävät duprasit parittain. Suomessa taas tuntuu olevan, tai ainakin ennen, niiden pitäminen erakkoina. Meillä osa elää yksin, osa pareittain ja osa pienemmässä laumassa.

Duprasin asumus on lasinen terraario. Mielellään "kahden gerbiilin kokoinen" eli esimerkiksi 80cm terraario (80x40cm). Oppaan terraarion koon laskemiseen löydät TÄSTÄ

Luonteita seuraan mahdollisimman paljon. Ensimmäinen duprasinaaras oli oikein ihana luonteeltaan ja ihmettelinkin jo, miksi niistä sanotaan, että ovat äkäisiä. Kaikki muuttui, kun neiti sai poikaset. Olin tarkastamassa poikasia, siirsin pesämökkiä kun äiti päätti suojella poikasia ja tikkasi sormeen heti, kun sain mökistä kiinni. Toisaalta hyvä muistutus myös siitä, että eläimiä kannattaa aina käsitellä tietyllä varauksella :)

Meille syntyy dupraseja noin 2-4 poikuetta vuodessa. Riippuen aina myös siitä, mitkä edellisestä pesueesta ovat jääneet kotiin.

PERPALLIDUS

SHAWIN JIRDI

Löydät kasvatussivut myös Facebookista! Lisää kuvia ja kuulumisia, liity mukaan!

Moonwell's