Putiikin etusivu
Kasvatuksen etusivu

Gerbiilit
Degut
Hyyrät
Marsut
Hiiret

Ostaminen
Kasvattaja
Poikueet

OSTAMINEN

Luethan tämän sivun huolellisesti ENNEN sähköpostin lähettämistä :) Tältä sivulta löydät tietoa varauslistasta, velvotteista sekä ohjeet varauksen tekemiseen. Varmistathan vielä lopuksi, että viestissäsi on kaikki pyydetyt tiedot.
Olen kahden pienen lapsen äiti ja teen kahta työtä samaan aikaan, joten jos en heti vastaa, älä panikoi. Mikäli et saa vastausta viikon kuluessa, lähetä viestisi uudelleen.

VARAUSLISTA

Meillä on varauslista käytössä ja tästä johtuen meillä ei ole kokoaikaa vapaana olevia poikasia.
Varauslista on siis käytössä oleva lista ostajaehdokkaista. Pääasiassa lista täyttyy järjestyksessä, eli mitä nopeammin varauksen teet, sitä nopeammin myös lemmikin saat.

Asiat, jotka kuitenkin vaikuttavat odotusaikaan:
* jos haluat vain tietyn värisiä
* jos haluat vain tiettyä sukupuolta
* sinulla (tai edellesi tulevalla) on yksin jäänyt eläin

Avoin varaus eli ilman tarkempia väri/sukupuolitietoja oleva on nopeampi keino :) Lemmikkikoteihin menevät laumat yritän kuitenkin aina mahdollisuuksien mukaan kasata niin, että poikaset ovat erotettavissa toisistaan eli ovat esimerkiksi eri väriset. En myy urosta ja naarasta samaan laumaan, vaan kaikki eläimet ovat aina samaa sukupuolta. Sukupuoli varmistetaan ja näytetään sinulle vielä eläintä kotiin noutaessa.

ALUSTAVA VARAUS

Koska kasvatukseni on jalostamista kaikilla lajeilla eikä tarkoituksena ole vain söpöjen poikasten teettäminen, saattaa poikasten saamisessa kestää. Pyrin pitämään jokaisesta yhdistelmästä aina vähintään yhden poikasen kotona, joskus jää useampikin eikä tällöin niitä liikene myyntiin niin montaa.
Jonotusaika riippuu paitsi tekemästäsi varauksesta, myös luonnollisesti siitä, miten eläimet tiinehtyvät, montako poikasta syntyy, selviävätkö poikaset ja niin edelleen. Joskus meillä on heti vapaana olevia poikasia, joskus joutuu odottamaan parikin kuukautta. Esimerkiksi degujen ja marsujen tiineysaika on pitkä ja poikaset ovat luovutusikäiset vasta 8 viikon ikäisinä (marsuilla luovutuksessa myös painoraja).
Kun olet tehnyt alustavan varauksen ja haluatkin poistua listalta, niin ilmoitathan siitä! Se on reilua paitsi kasvattajaa, mutta myös muita varauslistalla olevia kohtaan!

Alustava varaus vahvistetaan varaukseksi noin 1-2 viikkoa ennen poikasten luovutusikää. Tällöin maksetaan poikasista varausmaksu, mikä on puolet eläimen hinnasta. Halutessasi voit maksaa myös koko hinnan kerralla. Varausmaksu vähennetään loppusummasta, joka maksetaan eläintä noutaessa. Varausmaksua ei palauteta, mikäli ostaja peruu kaupat.

Varausmaksun (tai halutessasi koko kauppasumman) voit maksaa verkkokaupan kautta ja siihen mukaan voi tehdä samalla tarvittavia ostoksia, kuten ruoat ja tarvikkeet. Emme kuitenkaan lähetä laskua ennen, kuin olet ottanut yhteyttä sähköpostitse ja kertonut vaadittavat tiedot eli verkkokaupan kautta ei jonoa pysty ohittamaan eikä eläimiä pysty ostamaan sitä kautta olematta ensin yhteydessä sähköpostitse.

Poikasia voi tulla katsomaan niiden ollessa 5 viikkoa, etukäteen sovitusti.

VAPAAT ELÄIMET

Putiikista löytyy välillä myös vapaana olevia eläimiä. Emme kuitenkaan ole siinä mielessä perinteinen eläinkauppa, että meille voi vain tulla aukioloaikana ja ostaa eläimen mukaansa. Eläimiä voi tulla katsomaan ajanvarauksella tai sunnuntaisin avoimien ovien aikaan ja keskustelemaan niistä. Voimme myös keskustella siitä, mikä laji sopisi juuri teille.
Jos ihastuit ja haluat ostaa meiltä lemmikin, lähetä sähköpostia ja varaa ostoon uusi aika.

Miksi näin hankalaa?
- Haluamme tietää, millaiseen kotiin eläin pääsee.
- Haluamme noutohetken olevan mahdollisimman kiireetön, että pystymme keskustelemaan rauhassa.
- Haluamme, että myös ostajalla on mahdollisuus pieneen "harkinta-aikaan". Tämä on tuttua myös esimerkiksi eläinsuojeluyhdistyksillä.
- Myyntitilanteessa käydään läpi eläimen perustiedot, käsittely ja sukupuoli ja se ottaa hieman aikaa.
- Pyrimme välttämään ns. ikkunashoppailua eläinten kanssa ja edistämään sitä, että eläimet hankitaan vain harkitusti.

Myyntihetkellä:
- Eläimestä / eläimistä kirjoitetaan myyntisopimus.
- Kasvattimme saavat mukaan omat paperit myyntisopimuksen lisäksi
- Tarkistetaan eläin
- Tarkistetaan jyrsijöiden ja kanien sukupuoli
- Kerrataan hoidon ja käsittelyn perusteet

MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ ETUKÄTEEN

Lue lajista ainakin perustiedot etukäteen. Suosi lajiyhdistysten suomalaisia sivuja (esimerkiksi www.gerbiiliyhdistys.fi)
Gerbiili/degu/hyyräkirjoista suosittelen lukemaan oikeastaan vain Gerbiilifakta -nimisen suomalaisen kirjan. Saa monesta kirjastostakin lainaan. Muissa kirjoissa on usein vanhentunutta tai väärää tietoa.

Jos sinulla on jotain kysyttävää kasvattamistani lajeista, kysy rohkeasti! Kaikki kasvattamistani lajeista ovat loppujen lopuksi suhteellisen helppoja lemmikkejä - kukin omalla tavallaan :) Mitään laajaa tietotaitoa ei sinulla tarvitse olla, riittää kun tiedät, mitä olet ostamassa ja olet asennoitunut hoitamaan eläimen hyvin sen elämän loppuun saakka. Vastaan kyllä kysymyksiin sekä ennen, että jälkeen hakutilanteen, kerron perusasiat ja näytän käsittelyn hakutilanteessa.

MITÄ SINULLA TULEE OLLA ETUKÄTEEN?

Periaatteessa kaikki tarvikkeet asumuksesta ruokaan saat meiltä eli ei ole välttämätöntä hankkia niitä etukäteen.
Asumuksesta kannattaa kuitenkin tehdä tilaus heti, kun mietit uusia asukkaita sillä esimerkiksi terraariot kuljetetaan meille noin kerran kuukaudessa. Yhteistyökumppanina meillä on kotimainen terraarioiden valmistaja, joka tekee laadukasta työtä ja valmistaa terraariot myös mittatilauksella. Terraarioihin kuuluu takuu! Saat siis juuri sen kokoisen terraarion, kuin haluat!
Aina välillä meiltä löytyy myös käytettyjä terraarioita, joten kysy niitä, mikäli sinulla ei ole asumusta valmiina. Käytettyjä terraarioita löytyy myös eri nettikirppiksiltä.

1) ASUMUS
Gerbiilien sekä hyyrien ja muiden pienimpien jyrsijöiden asumus on terraario. Degut on turvallisinta asuttaa isossa liukuoviterraariossa, mutta myös iso rottahäkki käy (huomioi kuitenkin muoviset osat/pohjat sekä pinnavälin varsinkin poikasten kanssa). Vanhat akvaariot/matelijaterraariot käyvät hyvin, kunhan ne on huolellisesti puhdistettu ja ovat mitoiltaan sopivat lajille. Matelijaterraarioissa kannattaa kiinnittää huomiota myös ilmanvaihtoon. Joissain matelijaterraarioissa ilmanvaihto ei ole riittävä jyrsijöille.
Marsuille kannattaa ostaa mahdollisimman iso häkki ja aidata häkin ulkopuolelta niille sopiva juoksutu/oleskelusalue ellei niitä halua pitää huoneistossa vapaana. Häkki ei ole kuitenkaan pakollinen vaan voit rajata niille suoraan oman alueen esimerkiksi ns. taikakuutioista joita löydät Hong Kong -tavarataloista. Netistä löydät paljon kivoja vinkkejä häkin ja/tai oleskelualueen rakentamiseen taikakuutioista. Meillä marsut ja kanit oleskelevat alueilla, missä on purulaatikko pissaamista varten ja matot muuta oleskelua varten.

Kaneille emme suosittele häkkielämistä ollenkaan ja monet eläinsuojeluyhdistyksetkin kasvattajien ohella kieltäytyvät nykyään myymästä kaneja häkkieläimiksi. Suojaamalla johdot esimerkiksi johtokouruilla saa asunnosta nopeasti kaniturvallisen. Kanit yleensä myös marsuja paremmin oppivat sisäsiisteiksi.

Asumusten pinta-aloista voit lukea lisää täältä: TÄSTÄ

2. TARVIKKEET
Myös kaikki tarvikkeet puruista virikkeisiin saat meiltä.

Jyrsijät tarvitsevat seuraavat pääasiat:
- laadukasta ruokaa
- juomapullon
- kuiviketta
- pesäkopin

Suosittelen ostamaan myös kuljetusboksin. Boksin hankinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkka, en suosittele ostamaan ns. Aladdino-tyylisiä bokseja joissa ilmareiät on tehty myös boksin sivuille vaan suosittelen Ferplast GEO kuljetusbokseja kaikilla marsua pienemmillä eläimillä :) Marsuille kuljetukseen soveltuu pieni kissojen/koirien kantoboksi.

Erilaisia virikkeitä kannattaa hankkia. Virikemateriaaliakin löytyy nykyään paljon erilasia, on heinää, olkea, ekokuitua.. Erilaiset virikkeet tuovat lisää iloa niin lemmikeille, kuin omistajillekkin. Huomioithan lajikohtaiset erot, esim. gerbiilien asumukseen ei kuulu muoviset virikkeet. Pesävanua en suosittele jyrsijöille ollenkaan.
Gerbiilit, shawin jirdit ja duprasit kuten muutkin jyrsijät, viihtyvät kaivelemassa tunneleita ja siihen tulisikin antaa niille mahdollisuus.

3. RUOKA
Suosittelen Rapunzelin ruokia. Rapunzelin ruoka on lisä- & väriaineetonta, kotimaista ruokaa. Toki löytyy myös muita hyviä ja terveellisiä ruokia. Mikäli haluat syöttää muuta ruokaa, perehdy tuoteselosteeseen. Lemmikkien pääruokaan ei kuulu väri- eikä lisäaineet, joita joissain ruoissa on.
Olethan perehtynyt oikeaan ruokintaan, varsinkin degujen ja hamstereiden kanssa ruokavalio on tarkka diabeteksen ehkäisemiseksi ja marsut tarvitsevat c-vitamiinilisän. Mikäli kaipaat varmistusta terveelliseen ruokavalioon, kysy lisää joko sähköpostilla tai eläintä noutaessa.

VARAUKSEN TEKEMINEN

Ja sitten siihen varauksen tekemiseen.
Varaus tehdään VAIN sähköpostitse, esimerkiksi Facebookissa lähetetyt viestit ei riitä vaan varauksesta tulee aina tehdä sähköposti.

Sähköpostissa tulee olla seuraavat tiedot:
- etu- ja sukunimi (alaikäisellä huoltajan)
- puhelinnumero (alaikäisellä huoltajan)
- paikkakunta
- laji (voit myös kysyä mikä teille sopisi parhaiten, niin katsotaan yhdessä)
- asumuksen koko senttimetreissä, jos sellainen on jo odottamassa
- mahdollinen aikaisempi kokemus gerbiileistä tai muista jyrsijöistä
Mikäli lemmikit tulevat alaikäiselle lemmikiksi, toivon yhteydenottoa suoraan huoltajalta. Viimeistään ostotilanteessa tulee aina olla huoltaja mukana.

Lisäksi voit mainita
- toivomasi värit (tai väriskaalan "minua miellyttää seuraavat värit.. / en haluaisi seuraavan värisiä..")
- toivomasi sukupuolet (myyn samaan laumaan vain samaa sukupuolta olevia eläimiä!)

HUOM! Kun olet tehnyt alustavan varauksen ja haluatkin poistua listalta, niin ilmoitathan siitä! Se on reilua paitsi kasvattajaa, mutta myös muita varauslistalla olevia kohtaan.

Lähetä sähköposti osoitteeseen
gerbiilit(at)moonwells.fi

NOUTO

Lopuksi vielä noudosta:
Varaa aika noutoon itse ajanvarauskalenterin kautta. Aukioloajat ja varauskalenterin löydät verkkokaupan puolelta:

TÄSTÄ AJANVARAUKSEEN
Eläinten hausta varataan AINA aika etukäteen. Ajanvarauskalenterissa valitse "eläimen nouto". Hakuaika on valmiiksi 45min.
Ostaja noutaa eläimen itse Putiikistamme, ei välikäsien kautta. Näin ostaja näkee itse eläimen ostotilanteessa sekä pääsemme keskustelemaan kasvokkain. Alaikäisillä tulee olla mukana huoltaja.

Kauppaan kuuluu:
* Myyntisopimus, joka allekirjoitetaan hakutilanteessa. Myyntisopimuksesta löytyy mm. eläimen omat tiedot, tunnisteet, tehdyt toimenpiteet (esim. loishäätö, matolääkitys, kynsien leikkuu)
* Sukutaulu kasvateilleni, eli eläimen oma paperi mistä löydät mm. vanhempien tiedot, syntymäajan, tunnisteen ym.

Ostotilanteessa:
* Näytän miten eläintä käsitellään
* Kerrataan hoidolliset perusasiat
* Varmistetaan sukupuoli

MINUN VELVOLLISUUS

Yleiset periaatteet:
* Myyn lemmikeiksi samaan laumaan vain samaa sukupuolta olevia eläimiä.
* En myy eläintä alle 16-vuotiaalle ostajalle ilman huoltajan läsnäoloa. Alaikäisen huoltajat allekirjoittavat kauppasopimuksen.
* Kauppasopimukseen kirjataan ostajan yhteystiedot.
* Ostajan tulee noutaa eläin itse, jolloin hän myös näkee ja hyväksyy eläimen myyntihetkellä.
* En myy laumaeläimiä yksineläjiksi.
* Minä hoidan totutukset. Jos sinulla on yksin jäänyt gerbiili, degu tai muua jyrsijä ja etsit sille uusia kavereita, minä hoidan totutukset. Totutustilanteissa maksat eläinten hinnan vasta laumaa noutaessa. Ei siis pelkoa siitä, että sinulla on seuraavaksi erakko ja uusi lauma gerbiileitä. Totutus on minun, sinun sekä eläinten parhaaksi.

Myyntihetkellä:
* Eläin on luovutusiän saavuttanut
* Eläimen kunto on tarkastettu myyjän sekä ostajan toimesta ja se on todettu terveeksi eikä sillä ole tiedossa olevia perinnöllisiä sairauksia.
* Eläimen sukupuoli on tarkastettu ja näytetty myös ostajalle

Tulevaisuudessa:
* Tarjoan tukea ja apua mahdollisissa ongelmatilanteissa. Otathan ongelmatapauksen sattuessa yhteyttä mahdollisimman pian!
* Olen sitoutunut ottamaan takaisin myymäni eläimet, oli luopumisen syy mikä tahansa.

Ongelmatilanteet:
Koska kyseessä on elävä eläin, siinä ilmeneviin vikoihin/sairauksiin liittyvät korvaukset voivat tulla kysymykseen silloin, kun eläimessä ilmenee välittömästi luovutuksen jälkeen sairaus tai muu vika, joka on ollut eläimessä todistetusti myyntihetkellä tai myyjä on jättänyt kertomatta sellaisista tiedoissaan olevista seikoista, joilla oli kaupan päättämisen kannalta olennainen merkitys. En koskaan myy eläintä statuksella:
"näyttelytähti" sillä luovutusikäisestä eläimestä ei voi näyttelyssä menestymistä taata.
"sylilemmikki" sillä eläimen mahdollisiin käsittelyongelmiin vaikuttaa myös sen käsittely/käsittelemättömyys ostotilanteen jälkeen.

Jos vaadit korvausta, on myyjällä aina oikeus saada nähtäväkseen eläinlääkärin diagnoosi. Virhe katsotaan havaituksi silloin, kun siitä on saatu eläinlääkärin diagnoosi vaikka se olisi mahdollisesti oireillut aikaisemminkin.